top of page

Vad betyder egentligen 'kvalitet'?

Många, inklusive jag själv, använder uttryck som "Jag vill ha kvalitet i allt jag gör" eller "För det här priset förväntar jag mig kvalitet." Det här betyder dock, rent krasst, ingenting.

 

Ordet 'kvalitet' har i sig en positiv innebörd, precis som exempelvis 'prestanda' och 'integritet', vilket gör att vi kan använda fraser som "Jag vill ha kvalitet i allt jag gör." Kvalitet har emellertid inte bara en ganska komplex betydelse, det existerar dessutom på en skala.


Då jag i min förra artikel berörde ordet kvalitet tänker jag i den här artikeln filosofera lite kring just vad kvalitet är. Vi kan göra det enkelt för oss och ta reda på ordets betydelse i antingen en ordlista eller Wikipedia men det vore inte alls lika kul, eller hur?


Innan vi börjar gnugga geniknölarna vill jag kort nämna att ordet kvalitet kommer från latinets "qualitas" som betyder "egenskap" eller "beskaffenhet." Den alternativa stavningen 'kvalité' känns igen av Svenska Akademin men det är inte rekommenderat att använda det, och för sammansatta ord måste 'kvalitet' användas.


Ordet uttalas dessutom väldigt snarlikt på ett flertal språk; "Quality" (engelska), "Qualité" (franska), "Qualità" (italienska), "Kwaliteit" (holländska), "Qualidade" (portugisiska) och "Calitate" (rumänska) bara för att nämna några.


Låt mig beröra vad jag menar när jag skriver att kvalitet existerar på en skala. Ordet 'kvalitet' betyder i sig ingenting om vi inte kvalificerar det, precis som ordet 'pris' inte betyder något om vi inte blir mer exakta. Frasen "Min nästa bil måste ha kvalitet och prestanda" är ur ett strikt tekniskt perspektiv lika intetsägande som "Min nästa bil måste ha ett pris."


Skall bilen ha hög eller låg kvalitet? Bra eller dålig prestanda? Ett högt eller lågt pris?


För att vi skall få en rättvis syn på någontings kvalitet måste vi se på kvaliteten i relation till andra faktorer, och oftast är priset den avgörande faktorn.


Låt oss anta att du är på jakt efter den billigaste överhandsfräsen du kan hitta. Du läser på, kollar recensioner, och åker sedan till exempelvis Biltema (eller Jula, eller Clas Ohlson, eller…) och köper den. I det här fallet har du - förhoppningsvis - inte särskilt höga förväntningar på den här fräsen.


Om vi i mer detalj skall kunna avgöra vad du kan förvänta dig av din nya överhandsfräs måste vi först förstå vad kvalitet egentligen är.


För den typ av verktyg vi använder i vårt exempel är viktiga kvalitetsdimensioner exempelvis hur precist verktyget är, hur hållbart det är, hur bekvämt det är att använda, hur enkelt det är att använda och hur tillförlitliga reglagen känns. Allt detta kan paketeras i ordet kvalitet.


Då du betalade nästan ingenting för den här fräsen har du överseende med att den är lite oprecis, känns plastig, är lite knepig att använda och att den förmodligen kommer gå sönder ganska snart. Verktyget har inte nödvändigtvis varken hög eller låg kvalitet, det har den kvalitet du förväntar dig.


Ponera istället att du köper en många gånger dyrare fräs. I det här fallet har du helt andra förväntningar på vad du får för pengarna, det vill säga en helt annan förväntan på vilken nivå av kvalitet verktyget har. Om fräsen inte är precis, hållbar, bekväm, enkel och tillförlitlig kommer du känna dig lurad.


Det är med andra ord absolut acceptabelt att skaffa något med låg kvalitet så länge det är vad vi förväntar oss, vilket också i mångt och mycket är budskapet i min förra artikel på ämnet kvalitetskontroll.


Som med så mycket annat i livet handlar det om att veta i stället för att tro. Om vi tror att vi har rätt förväntningar och tror att vi kommer få en viss kvalitet är risken överhängande att vi blir besvikna. Personligen lägger jag hellre lite tid och energi på att ta reda på vad som är rimligt att förvänta mig och vad jag faktiskt får.


Problemet är att ju mer invecklat det vi införskaffar är, desto mer invecklat blir det att definiera och mäta kvalitet. Hur säkerställer du att du har förväntad nivå av kvalitet på en ny kontorsbyggnad, en ny trottoar, en ny grävmaskin eller ett nytt datacenter? För att inte tala om hur du skall ta reda på vad du skall förvänta dig till att börja med?


Nästa gång ni skall köpa en överhandsfräs, en grävmaskin eller ett nytt datacenter, var säkra på att ni förstår vad kvalitet innebär i ert specifika sammanhang, vilken nivå av kvalitet ni vill ha och hur ni får den kvaliteten. Det lönar sig i längden.


Tack för er tid, och ha en strålande helg!

674 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page