top of page

Är det värt att fundera på kostnaden?

Temat för denna filosofiska fredagsfundering är kostnad och vad som egentligen är "dyrt." Inte helt oväntat hamnar vi snabbt i en semantisk diskussion där jag påstår att ingenting är vad vi tror det är och att allting är relativt. Och vi som hade det så trevligt.

 

Allt för ofta har jag hjälpt till med upphandlingar, offerter och förfrågningar där det trots beundransvärda ambitioner från såväl kund som leverantörs sida till syvende och sist enbart handlar om hur mycket det kostar. Samtidigt som detta är förklarligt är det också frustrerande.


En kostnad är i sig ganska ointressant om vi inte ställer det i relation till något annat, precis som begreppet kvalitet också är relativt.


För att vi skall kunna bestämma om något är dyrt, billigt, eller helt enkelt prisvärt, måste vi veta vad vi får för pengarna. Vi måste med andra ord förstå vad det vi köper är värt för oss. Detta värde är i sig också relativt, så klart.


Ett exempel på detta är vatten. Här i Sverige har vi tillgång till överlag bra och oftast mycket vatten vilket gör att vi använder det frikostigt och betalar relativt lite för denna lyx. I länder där tillgången och kvaliteten på vatten är markant sämre är det värt mycket mer och det hanteras på ett helt annat sätt.


Att vi oftast fokuserar på kostnaden och inte värdet beror många gånger på att det är förrädiskt komplicerat att ta reda på vad något är värt. Låt oss anta att du behöver köpa ett par vinterskor då de skor du har nu inte är särskilt varma. Det borde inte vara så värst svårt att lista ut hur mycket ett par nya skor är värda, eller?


När är det för kallt för dina nuvarande skor? Hur ofta går du utomhus när det är så kallt? Hur långt går du i sådana situationer? Vad skulle hända om du frös mer om fötterna under de här promenaderna? Kommer du att prestera sämre på jobbet om du frös om fötterna på väg dit? Kommer din chef att märka detta? Kommer din chef vägra dig en löneökning på grund av att du presterar sämre?


Av förklarliga skäl är det ingen som funderar såhär inför köpet av ett par vinterskor utan oftast använder vi sunt förnuft och drar slutsatsen att det generellt är fördelaktigt att inte frysa om fötterna. Du bestämmer dig med andra ord för att köpa ett par vinterskor.


Nu kommer vi dock till den andra delen av ekvationen; hur mycket får dessa skor kosta? Vi vet ju faktiskt inte exakt hur mycket ett par vinterskor är värda eftersom vi baserade beslutet på sunt förnuft. Det absolut enklaste, och vanligaste, sättet att avgöra hur mycket något får kosta är att kika i plånboken och se vad vi har råd med.


Problemet är att "vad vi har råd med" är också relativt, i alla fall till viss del. Inte helt oväntat spelar kvalitet en viktig roll här. När vi köper en överhandsfräs kan vi kanske acceptera lägre kvalitet, men att köpa ett par vinterskor som inte är varma och torra är bortkastade pengar, och vi har sällan råd att kasta bort pengar.


Förmodligen är det bättre att offra något annat för att få möjligheten att köpa ett par skor vi vet kommer fungera bättre än de skor vi initialt tyckte vi hade råd med. Är vi riktigt rediga börjar vi spara till ett par bra vinterskor redan i juli, eftersom vi vet att de vi har nu inte håller måttet.


Med detta sagt finns det såklart en övre gräns, oavsett hur mycket vi får för pengarna. Att betala tiotusentals kronor för ett par vinterskor är det jämförelsevis väldigt få som kan tänka sig.


För mer komplicerade inköp, som exempelvis datacenter, klientdrift, dokumentationstjänster, eller en cloudplattform, blir det i princip omöjligt att räkna ut det exakta värdet men det ursäktar oss inte från att göra ett försök att förstå det generella värdet.


Exakt hur mycket vi kan spara på att automatisera en cloudplattform är genuint svårt att ta reda på men vi kan räkna ut att det är värt att betala extra för att få den möjligheten. Exakt hur mycket det kostar när en verksamhetskritisk applikation inte fungerar är svårt att uppskatta men vi vet att det är värt att minimera nertid så mycket som möjligt.


Oavsett om du är köpare eller säljare, lägg tid på att fundera på värdet innan du börjar fundera på kostnaden. På det viset blir det en mycket enklare och trevligare diskussion när du kommer till priset.


Tack för er tid, och ha en strålande helg!

54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page